Raspoloženje čekanja – Maja Stanković

RASPOLOŽENJE ČEKANJA

Izložba slika Niz -dah , Natalije Simeonović u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja,

5-25. Oktobar 2006

Piše: Maja Stanković

plakat 2

Iz-dah, niz-dah, Uz-dah; kako god bilo išta god se krilo iza ovakvih naziva slika Natalije Simeonović, one pokreću zanimljiva razmišljanja i otvaraju nove prostore u poimanju savremenog slikarstva. Nije to na prvi pogled ništa spektakularno – iz bledih bojenih izmaglica pomaljaju se kao utvare, siluete ljudskih likova i figura. Naranđžasti krug – simbola sunca, oblaci – nemir i pokret, talasi – simboli vode, jedini su dekor, kroz koji umetnica gradi ličnu znakovnost.

U isto vreme, koristeći te arhetipove, u likovno redukovanom svetu, dostiže univerzalnu poruku o našoj prisutnosti na sceni koja se zove život, sa koje odlazimo ili dolazimo, u zavisnosti za koji se pravac opredelimo od onih koje nudi Natalija Simeonović. Nada ili bezizlaz, a,  u svakom slučaju, raspoloženje iščekivanja, dok likovi uz grimasu i to je jedino što je definisano, plutaju prostorom bez imena. Gradeći pročišćene likovne odnose, ona postavlja pitanje čovekove slobode, a daje je i sebi. Najmanje o čemu razmišlja jeste da se njen rad nekome dopadne. Upušta se smelo u svoja istraživanja, ugašeni kolorit podređuje priči, ponekad samo akcentuje. Boja i sama postaje simbol prirode, zaustavljenog stanja stvari, odnosa umetnice prema okruženju.

Beograđanka  Natalija Simeonović je magistar slikarstva. Bila je stipendista italijanske valde i provela je neko vreme usavršavajući se u Firenci. U gradu koji ne nudi mnogo od aktuelnih likovnih trendova, jer je mnogo toga okrenuto prošlosti, oduševili su je Etrurci, braća Pizano, Mazačo. Natalija Simeonović radi kao asistent u Višoj Politehničkoj školi u Beogradu. Izložba u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja je njena druga samostalna u Kragujevcu. Upoznali smo je 1999. u galeriji Studentskog kulturnog centra.

12.oktobar 2006. Nedeljni informativni list Svetlost, br.3219

21 kragujevac

Advertisement